Home Novosti DZ ŽABALЈ: Biće aktivirana aplikacija za informisanje pacijenata
DZ ŽABALЈ: Biće aktivirana aplikacija za informisanje pacijenata

DZ ŽABALЈ: Biće aktivirana aplikacija za informisanje pacijenata

0

Direktor Doma zdravlja Žabalj dr Nikola Jakšić sastao se sa inženjerom i direktorom preduzeća „Tehnološko partnerstvo“ Savom Živanovićem, kako bi dogovorili zajedničko aktiviranje platforme za određenu vrstu telemedicine, odnosno za sprečavanje gubitka neiskorišćenih vakcina protiv korona virusa, kao i za informisanje građana o dostupnosti službi ove zdravstvene ustanove. Realizacija projekta planirana je u narednih nekoliko meseci, odnosno čim se stvore svi potrebni uslovi, a prvi deo projekta finansiraće samo preduzeće, dok veći deo projekta, prema Živanovićevim rečima, treba da finansira Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj.

Direktor DZ Žabalj dr Nikola Jakšić objasnio je na koji način bi ova aplikacija pomogla i lekarima i pacijentima.

„To bi bio način na koji bismo omogućili da naši pacijenti i sugrađani budu bolje i lakše informisani, da rešimo probleme koje smo uočili. Trenutno imamo problem sa neutrošenim vakcinama protiv korona virusa, koje su predviđene za upotrebu u kraćim rokovima, a pacijenti ne dođu na zakazan termin. Pokušaćemo da sprečimo rashodovanje tih vakcina i da što efikasnije koristimo resurse, jer je velika šteta da ostanu neiskorišćene, a pomoću ove aplikacije mogli bismo da rešimo ili umanjimo taj problem“, istakao je dr Jakšić i dodao da će aplikacija koristiti u informisanju sugrađana i u drugim uslugama, poput sistematskih pregleda i skrininga, kao i kad je u pitanju provera trenutne dostupnosti hitne službe i ostalih zdravstvenih službi.

Pomenuta aplikacija najpre će biti implementirana kao pilot projekat za opštine Žabalj i Čajetinu i to je prvi put da će se u Srbiji pojaviti tako nešto.

Direktor preduzeća „Tehnološko partnerstvo“ Sava Živanović objasnio je zašto je baš Žabalj mesto gde će prvi put u Srbiji implementirati ovakvu aplikaciju.

Sava Živanović

„U Žablju imamo poznanike i prijatelje, a nekad je potrebno imati prijateljsko okruženje kako biste se upustili u određeni projekat, naročito kad nešto radite prvi put. Smatram da je bitno da se projekat što pre završi, da ne možemo da čekamo, zato ćemo što pre da počnemo i da mi finansiramo taj početak“, podvukao je Živanović i dodao da će svi podaci građana biti zaštićeni. „Mi smo sertifikovano preduzeće, što je bitno, kako bi korisnici znali da su njihovi podaci zaštićeni i da će pristup imati samo nadležni, u ovom slučaju Dom zdravlja Žabalj, a da mi nećemo imati pristup. Naša ideja je da uvedemo odgovarajuću proceduru, koja će olakšati pristup određenim servisima, u ovom slučaju da bude sprečen gubitak vakcina. Ta procedura će biti ustanovljena na takav način da se niko ne oseti ugroženim. Postoji tehnički i proceduralni deo, a proceduralni deo zavisiće od odluka DZ Žabalj“, objasnio je Sava Živanović.

Cilj postojanja aplikacije je da građanima putem lako dostupnih informacija budu pojednostavljene usluge koje su omogućene, najpre na nivou Doma zdravlja, a kasnije možda i na drugim nivoima, za različite usluge.