Home Novosti Danas sednica Kriznog štaba: Moguće zatvaranje i kovid propusnice 24 sata
Danas sednica Kriznog štaba: Moguće zatvaranje  i kovid propusnice 24 sata

Danas sednica Kriznog štaba: Moguće zatvaranje i kovid propusnice 24 sata

0

Sednica Kriznog štaba za borbu protiv epidemije korona virusa biće održana danas u 15.30, a kako saznaju mediji, struka će tražiti pooštravanje mera.

Glavna tema na sednici biće raspust za školarce, a raspravljaće se i o predlogu Medicinskog tima da se zatvore svi objekti osim apoteka, pumpi i prehrambenih radnji svakog dana nakon 17 časova. Još jedna od tema biće uviđenje kovid propusnica svih 24 časa. Medicinski deo kriznog štaba će predložiti i smanjanje dozvoljenog broja okupljenih u zatvorenom prostoru, kao i obaveznu vakcinaciju.

Što se tiče prve i glavne teme, raspustu za đake, Tim za škole je ranije doneo preporuku da počne 8. novembra, ali završna reč o tome će se dati na današnjoj sednici Kriznog štaba.

– Cilj je smanjenje kontakata i da nema prelivanja u škole i vraćanja toga nazad. Mi tražimo i više od toga, da skraćenje radnog vremena bude do 17 sati, pa onda vakcinacija. Smatramo da je hitno neophodno da budu rigoroznije mere. Nemamo vremena da se vraćamo. Ove mere o kojima sada pričamo poslate su u prvoj polovini aprila. Konačna odluka je na Vladi Srbije – rekao je Predrag Kon.

U ovom trenutku jedna od mera koja je na snazi je ona do 500 ljudi, što važi za svadbe, proslave i slično. Da će biti ograničenja od 500 na pet, u ovom trenutku je teško prihvatljivo i moguće realizovati.

– Ako već imamo uvedene kovid propusnice od 22 časa, i postoji verovatnoća da možda važe i za 24 časa, zašto bismo smanjivali broj ljudi koji sme da se okupi na jednom mestu. Ova opcija je teško prihvatljiva, bar u ovom trenutku- istakao je izvor blizak Kriznom štabu.

Inače, u Srbiju je stigla i peta vakcina, koju je našoj zemlji donirala Poljska. U pitanju je vakcina “Moderna” i ona je od danas na raspolaganju građanima Srbije koji žele da se vakcinišu, dostupno je 200.000 doza.