Home Zanimljivosti Danas se obeležava Međunarodni dan starijih osoba
Danas se obeležava Međunarodni dan starijih osoba

Danas se obeležava Međunarodni dan starijih osoba

0

Međunarodni dan starijih osoba obeležava se danas, sa ciljem skretanja pažnje populaciji na važnost prilagođavanja okruženja potrebama i sposobnostima najstarijih građana. Ovaj datum zvanično se obeležava od 1990. godine, kad ga je proglasila Skupština Ujedinjenih nacija.

Starenje stanovništva jedan je od najglobalnih društvenih metamorfoza. Prema rečima lekara, najveći zadatak u borbi za zdravlje starijih je kontrola rizika od hroničnih bolesti. Pripadnici trećeg doba imaju neretko više zdravstvenih problema istovremeno. Pored zdravstvenih, tu su i problemi kao što je siromaštvo i socijalna isključenost. Uslovi stanovanja i struktura potrošnje lošiji su u poređenju sa ostalom populacijom, kako navode iz Kancelarije za ljudska i manjinska prava. Procenjuju da u Evropi postoji više od 160 miliona ljudi starijih od 60 godina. Očekuje se utrostručenje broja osoba starijih od 80 godina i to sa 22 miliona u 2008. godini na 61 milion u 2060.

Opština Žabalj organizuje Sajam za penzionere jednom godišnje, kako bi omogućila mnoge pogodnosti najstarijim sugrađanima, a koji je ovog puta otkazan zbog aktuelne pandemije.

Foto: Pixabay