FormatŽabalj

Danas se obeležava Međunarodni Dan osoba sa invaliditetom

Privatno: Media

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom proglašen je od strane Ujedinjenih nacija i širom sveta se obeležava svakog 3. decembra, počevši od 1992. godine. Procene su da osobe sa invaliditetom čine oko  10 odsto svetske populacije, dok u Srbiji živi oko 700.000 osoba sa nekom vrstom invaliditeta.

Kako kažu, njihov najveći problem je diskriminacija u društvu. Međutim, iako ima poboljšanja i nešto više razumevanja od strane društva, problem je što uglavnom nemaju gde da se zaposle, zbog nerazumevanja, odnosno neretko predrasuda poslodavaca, i baš zbog toga, oko 70 odsto osoba sa invaliditetom živi u siromaštvu ili sa finansijskim poteškoćama.

Diskriminacija devojčica i žena sa invaliditetom duplo je veća u svim oblastima života nego diskriminacija muškaraca, kažu u zvaničnim republičkim institucijama, a od ukupnog broja osoba sa invaliditetom, najviše ih ima problem sa hodom – oko 60 odsto.

Godišnje obeležavanje Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom ima za cilj da promoviše razumevanje problema invaliditeta i poteškoća koje sa sobom nosi, kao i da podstakne podršku okoline, radi dostojanstvenog života, ostvarivanja prava i dobrobiti osoba sa invaliditetom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ostale vesti

Ostale vesti