FormatŽabalj

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Veliki petak, dan kada je, po verovanju, Isus Hrist umro razapet na krstu na Golgoti. 

Veliki petak je za hrišćane dan velike žalosti, a obeležava se strogim postom, uzdržavanjem od veselja i proslava, a prema tradiciji, na ovaj dan se ne rade nikakvi poslovi, ni u polju, ni u kući.

U susret najradosnijem hrišćanskom prazniku Usksu, na Veliki petak se farbaju jaja. Jedno od glavnih pravila je da jaja na Veliki petak morate ofarbati rano ujutru, ako baš ne možete tada, onda obavezno do podneva.

Prema tradiciji, prvo jaje se farba u crveno i ostavlja da bude čuvarkuća, sve do narednog Uskrsa. Jaje treba da bude crvene boje jer crvena boja simboliše Spasiteljevu nevino prolivenu krv na Golgoti, ali je istovremeno i boja vaskrsenja.

Na Veliki petak se ne pije i ne služi crveno vino, jer se smatra da ono predstavlja nevino prolivenu krv Isusa Hrista. Domaćice kuvaju povrće, najviše mladu koprivu, koju su jeli i stari i mladi.

U nekim krajevima, ljudi su ujutru donosili vodu sa jezera, kako bi se svi ukućani umili vodom, jer postoji verovanje da će to umivanje odneti sve bolesti iz tela.

Neka mesta poštuju i običaj vezivanja kose devojčicama pod vrbom, kako bi brzo rasla.

Kategorije: Novosti

0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *