FormatŽabalj

Čuruški vinogradari i vinari proslavili su Svetog Trifuna, svog zaštitnika. U prostorijama i dvorištu Udruženja vinogradara, vinara i voćara „Boronj“ u Čurugu osveštan je vinograd, a čitanju slave su prisustvovali i predstavnici lokalne samouprave.

Predsednik Udruženja „Boronj“ Vladimir Živković istakao je da ove godine slavu proslavljaju 20. put, a broje 68 aktivnih članova.

„Trudimo se da tokom godine realizujemo mnoge aktivnosti, a od njih je verovatno najistaknutija Čuruška rakijada.Takođe, organizujemo i vinski bal, a udruženje se bavi proizvodnjom vina i rakije i od toga se finansiramo, uz pomoć Opštine Žabalj i Mesne zajednice Čurug“, rekao je Živković.

Direktor Turističke organizacije opštine Žabalj Sergej Zaporožac naglasio je da će ove godine saradnja sa vinarima biti podignuta na još viši nivo, na obostrano zadovoljstvo, dok je predsednik opštine Žabalj Uroš Radanović istakao da su vinari svojim vrednim radom zaslužili podršku lokalne samouprave.

„Članovi ovog udruženja, koji su iz cele opštine, vredno rade tokom cele godine, ulažu mnogo truda u svoje aktivnosti i ja im od srca želim rodnu i uspešnu godinu“, poručio je predsednik opštine.

Sveti Trifun, zaštitnik vinara, bio je prisutan kroz osveštanje vinograda i tradiciju koja odražava poštovanje prema zemlji, trudu i plodovima koje pruža. Vinogradi su postali sveto tlo, a sveštenikovo blagosiljanje je označilo početak nove berbe s nadom u obilan i kvalitetan rod. Ova svečanost je bila prilika za zajedničko slavlje, razmenu iskustava i negovanje prijateljstva među članovima udruženja, ali i izvan njega. Kako su istakli, Sveti Trifun nije samo sveti zaštitnik vinove loze, već i simbol zajedništva, truda i ljubavi prema zemlji koja hrani čuruški kraj.

 

 

Izvor: dnevnik.rs

Kategorije: Čurug

0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *