FormatŽabalj

Čuruški vinogradari, vinari i voćari proslavili su Svetog Trifuna, svog zaštitnika. U prostorijama i dvorištu Udruženja vinogradara, vinara i voćara „Boronj“ u Čurugu osveštan je vinograd, a čitanju slave su prisustvovali i predstavnici lokalne samouprave.

Predsednik Udruženja „Boronj“ Žarko Buača istakao je da ove godine slavu proslavljaju 19. put, a broje 68 aktivnih članova.
„Trudimo se da tokom godine realizujemo mnoge aktivnosti, a od njih je verovatno najistaknutija Čuruška rakijada, koja je ove godine održana po peti put, sa međunarodnim karakterom i više od 350 uzoraka. Takođe, organizujemo i vinski bal, a udruženje se bavi proizvodnjom vina i rakije i od toga se finansiramo, uz pomoć Opštine Žabalj i Mesne zajednice Čurug“, rekao je Buača i dodao da uz pomoć lokalne samouprave imaju u planu da oplemene prostor udruženja i da prošire saradnju sa Turističkom organizacijom opštine Žabalj, kako bi njihova ponuda bila uključena i u lokalne turističke ture.

Direktor Turističke organizacije opštine Žabalj Sergej Zaporožac naglasio je da će ove godine saradnja sa vinarima biti podignuta na još viši nivo, na obostrano zadovoljstvo.


„Po našem hrišćanskom verovanju, ovaj dan slavimo kao dan ljubavi i vina. Članovi udruženja pokazali su da poštuju veru i tradiciju, pa tako svake godine obeležavaju svoju slavu, uz pravoslavni čin osvećenja i lomljenja slavskog kolača, a orezivanje vinograda je značajan simbol“, rekao je Zaporožac i poručio da su pokazali da su zaista posvećeni onome što rade, te će tako uz dodatna ulaganja imati značajnu ulogu u turističkoj ponudi opštine.

Predsednik opštine Žabalj Uroš Radanović kazao je da vinari imaju podršku lokalne samouprave, što su zaslužili svojim radom.


„Članovi ovog udruženja, koji su iz cele opštine, vredno rade tokom cele godine, ulažu mnogo truda u svoje aktivnosti i ja im od srca želim rodnu i uspešnu godinu i da ih naredne godine, kad budu obeležavali jubilarnih 20 godina postojanja, bude još više“, podvukao je Radanović.

Kategorije: Dešavanja

0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *