FormatŽabalj

U srcu Čuruga, vojvođanskom mestu sa dugom tradicijom, nalazi se porodična firma „Bombonica“, posvećena umetnosti proizvodnje svilenih bombona koje mame sva čula i osvajaju srca od prvog zalogaja.

Slavko Milivojev je četvrta generacija koja je nasledila porodični zanat, a bombone prave više od 130 godina. Sve je počelo od pradede, Riste Đorđevića, koji je usvojio njegovog dedu, sa istim imenom, Slavka Milivojeva.

Moj deda je kao siroče usvojen u ovu kuću. Čovek koji je pravio bombone imao je sina koji je mlad umro, pa je moj deda došao iz doma iz Melenaca ovde u Čurug na usvajanje, gde je čekao sa još nekoliko dece. Na kraju su u Mesnoj zajednici ostali on i još jedan dečkić, a pradeda kada je čuo da se ovaj zove Slavko, rekao mu je da on ostaje kod njega, jer se njegov pokojni sin tako zvao – priča Milivojev, koji se nije dvoumio kada je u pitanju nasleđivanje bombondžijskog zanata.

I tako je deda već sa osam godina počeo da učestvuje u pravljenju bombona.

Ovo je najlepši posao koji postoji, jer je najslađi. Potrebno je ulagati mnogo truda, s obzirom na to da uvek mora da se uči. Imam 45 godina, s pre 21 godinu sam počeo da pravim bombone i tek pre par godina sam naučio sve. Zanat mora da se krade – objašnjava on.

Milivojevi proizvode svilenu i dražiranu bombonu, zatim žele bombonu, kretoš, kokos rolat, krompir šećer, orasnice… Sve se to, sa više od 20 vrsta svilenih bombona pravi ručno, po nepromenjenom receptu i sa mnogo ljubavi. U toj ponudi izdvojio se i krompir šećer, koji je pogodan i za dijabetičare, ukoliko se konzumira umereno. Takođe, tvrde da imaju najbolji žele u Srbiji, jer bombone prave i sa agarom, ne samo sa želatinom. Svoje slatke đakonije prodaju po seoskim vašarima, slavama i raznim manifestacijama u Vojvodini i kažu da može da se živi od tog posla.

Iako je industrijska proizvodnja dominantna, ljudi i dalje cene i vole bombone rukom pravljene. Kada je pomoć alata u pitanju, imamo vakuum mašinu staru više od veka, koju je koristio moj pradeda i kao takva, jedina je u Srbiji – sa ponosom priča bombondžija.

Osnovana sa ljubavlju i poštovanjem prema starim receptima, „Bombonica“ se ponosi svojim načinom pravljenja svilenih bombona. Najveću podršku u tom poslu ima od svoje supruge. Izabrane sastojke pažljivo kombinuju u ukuse koji omogućavaju užitak za sve generacije, a Slavko je polaskan što donosi radost i slatko uživanje u brojne domove. Ova čuruška radnja otvorena je za individualne i grupne posete, kako bi i mlađi i stariji imali priliku da se oprobaju baš u ovom zanatu.

 

 

Izvor: dnevnik.rs

Kategorije: Čurug

0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *