FormatŽabalj

Čudotvorna i mirotočiva ikona Majke Božije „Umekšanje zlih srca” stigla je iz Rusije u Srbiju, a od 26. do 30. januara nalaziće se u Manastiru Svete Melanije Rimljanke u Zrenjaninu.

Nakon toga, nastavlja svoj put do Niša, gde će biti do 2. februara. Liturgije se obavljaju radnim danima po uobičajenom rasporedu, od 7 časova, dok se akatist čita od 16 časova.

Vernici čekaju oko tri sata da celivaju čudotvornu ikonu i da se pomole za sebe i svoje bližnje, dolaze i u velikim grupama, organizovanim prevozom, a ima i mnogo roditelja sa decom.

Ikona koja je iz Moskve stigla u Srbiju u organizaciji Fondacije Svetog Romana iz Moskve, prikazuje Presvetu Bogorodicu bez Bogomladenca sa sedam strela koji bodu njeno srce, a smatra se da vernici ako je dotaknu ne odlaze bez blagodatne pomoći i zastupništva Majke Božije.

Priča o ikoni počinje 1998. godine, kada je jedna devojčica kupila tu ikonu, nakon čega je njena majka osetila miris u kući, kada je ikona počela da mirotoči i do dan danas nije prestala. Tada se pojavilo veliko interesovanje za ikonu u crkvi, nakon čega je odlučeno da ikona proputuje svet kako bi je narod video. Na sebe je preuzeo odgovornost Sergej Fomin, otac devojčice i čuvar ikone, da će da putuje svetom sa ikonom.

 

Izvor: dnevnik.rs

Kategorije: Novosti

0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *