FormatŽabalj

Šef kancelarije APV u Briselu Čedomir Božić prisustvovao je panel diskusiji „Industrijska politika EU: Uspešno savladavanje tranzicije i Ostati atraktivna poslovna lokacija – uspešna agenda konkurentnosti EU”. Događaj je održan u predstavništvu države Baden-Virtemberg pri Evropskoj uniji. Kao veoma inovativan region, Baden-Virtemberg je pokretačka snaga za celu Evropu, ali se istovremeno suočava sa velikim izazovima u transformaciji svoje privrede.

Predstavnici  Evropske komisije, Evropskog parlamenta, Udruženja nemačkih privrednih i privrednih komora i kompanija govorili su o mnogim pitanjima, pre svega kako da se obezbedi Evropa kao industrijska lokacija i istovremeno da se ostvari tranzicija privrede, da li su predloženi pristupi dovoljno efikasni i kako privreda reaguje na aktuelne izazove.

U svom saopštenju o dugoročnoj konkurentnosti, Evropska komisija je najavila meru za pojednostavljenje zahteva za izveštavanje za kompanije i uprave, u svim oblastima politike.

Evropska unija fokusirana je na industriju: sa svojim industrijskim planom „Green Deal“ (Zeleni dogovor), Evropska komisija ima za cilj da proširi proizvodnju čistih tehnologija u Evropi i, prema tome, da savlada tranziciju ka klimatski neutralnoj ekonomiji. Istovremeno, radi se o jačanju međunarodne konkurentnosti EU. Ovo zahteva atraktivno i stabilno regulatorno okruženje za kompanije. Francuski predsednik Emanuel Makron nedavno je pozvao na pauzu u zakonodavstvu EU o životnoj sredini, omogućavajući evropskoj industriji da stvarno primeni zakonske standarde Zelenog dogovora.

Kategorije: Novosti

0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *