FormatŽabalj

Premijerka Ana Brnabić rekla je danas tokom gostovanja na TV Prva da u Srbiji, i pored rasta manjeg od planiranog, nema govora o recesiji, te da će i ako poskupe struja i gas, ti energenti u Srbiji i dalje biti u okviru kupovne moći građana.

Brnabić je ocenila da će ove godine rast u Srbiji biti veći nego kod većine zemalja u Evropi.

“Ako budemo morali da dižemo cene i struje i gasa, to neće biti dvocifreno povećanje, i neće biti iznad kupovne moći građana”, rekla je ona.

Premijerka je ocenila da je neizdrživo koliko su cene tih energenata subvencionisane i za građane i za privredu.

Dodala je da će, i ako dođe do poskupljenja, ostati najjeftinije poredeći sa drugim državama.

Brnabić je navela da ne očekuje rast nezaposlenosti, već dodatni rast zaposlenosti mladih zahvaljući programima koje podržava Vlada Srbije.

Brnabić je otkrila da je budžet za 2023. godinu više-manje završen posle jučerašnjeg sastanka sa ministrom finansija Sinišom Malim.

“Danas o tome razgovoramo sa predsednikom Vučićem. Zamolila sam ga da pogleda sa nama budžet. Meni su važni njegovi saveti”, rekla je ona.

Kao bitno iz budućeg budžeta, premijerka je izdvojila dalja ulaganja u kapitalne investicije, te ulaganja u vojsku i policiju.

Plate i penzije će rasti više nego inflacija

Predsednica vlade Ana Brnabić najavila je danas povećanje plata u javnom sektoru i povećanje penzija za 12,1 odsto od 1.januara, navodeći da će plate i penzije rasti značajno više nego inflacija.

Brnabić je gostujući na Prvoj poručila da smo bez ikakvih najava restrikcije ušli bezbedni u ovu tešku zimu, kontinuiranim rastom plata, penzija i minimalca.

“Kontinuirani rast plate, penzije i minimalca smo ostvarili tako što smo preuzeli na sebe, odnosno da se plaća iz budžeta, podigli smo neoporezivi deo dohodka, na taj način smo smanjili porez i taj trošak preuzeli na sebe” istakla je Brnabić.

Ona je pričala i o situaciji sa Rusijom i uvođenjem sankcija, navodeći da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predvideo još u februaru situaciju koja se trenutno dešva, te je zaključak Saveta za bezbednost Srbije ostao neizmenjen već devet meseci.

“Kada je u pitanju uvođenje sankcija Rusiji, najteži pritisci su bili da će povući sve investitore iz Srbije, što smo mi uspeli da odbranimo, a smatram da su strani investitori došli jer im treba stabilnost u smisli da ne skaču cene energenata”, poručila je Brnabić.

Stabilnost Srbije, kako je rekla Brnabić, ogleda se u tome da imamo najjeftiniji gas, dok je jedino za industriju jeftiniji u Mađarskoj, a kada je reč o električnoj energiji, jeftinije za industriju su Crna Gora i Bosna i Hercegovina.

Kategorije: Novosti

0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *