Home Sport Bajern šesti put prvak Evrope!
Bajern šesti put prvak Evrope!

Bajern šesti put prvak Evrope!

0

LISABON – Fudbaleri Bajerna savladali su PSŽ i okitili se šestom titulom šampiona Evrope. Hans Flik je nadmudrio zemljaka Toamsa Tuhela, a tim je njegove zamisli sproveo u delo. Bavarci su pobedili u svim mečevima Lige šampiona ove sezone, ukupno 11.
Bavarci su savladali Parižane sa 1:0. Izuzetno težak meč za obe ekipe. Važnost susreta možda je uticala na to da ne vidimo sve lepote fudbala. Ipak uzbuđenja nisu izostala.

Besprekoran meč dva različita rivala. Motiva na pretek. Ulog ogroman – ko je najbolji u Evropi, a odgovor smo dobili to je Bajern. Svaki pojedinac je dao svoj maksimum. Puno trčanja, preciznih pasova, udaraca, odbrana, “nemogućih” poteza. Duel najboljeg napada i najbolje odbrane. Matematika i fizika takođe su bile uključene u svaku odluku stratega. Velike ekipe, a njihova veličina im nije dozvoljavala da se pričagođavaju igri protivnika, već po svaku cenu nisu odustajali od svog stila igre. Bajern se nije plašio brzine PSŽ-a, s druge strane Parižani nisu imali strah od bavarske napadačke mašine.

Visokim presingom Hans Flik je uspo da oteža prenos lopte na polovinu Bajerna, koji je time lakše dolazio do lopte i to na polovini PSŽ-a. Brzo je usledio odgovor Tomasa Tuhela. Probijen je taj prvi “zid” Bajerna pa je do izražaja došla brzina Mbapea, koji je u nekoliko navrata zapretio.

Bajern nije odustajao od pritiska na prvu liniju PSŽ-a. Fizička spremnost bavarske mašine im je to i dozvoljavala. Odbrana Bavaraca često je počinjala u kaznenom prostoru Parižana.
Ubrzo igra se rasplamsala a treneri su povlačili precizne poteze, kao odgov na igru protivnika.

Iako je sve delovalo jednostavno u igri dva tima, stvarnost je daleko drugačija. Svaki igrač na terenu imao je svoj zadatak koga se striktno pridržavao. Svaka greška mogle je skupo da se plati. Bilo je i grešaka, ali one su uglavnom amortizovane zalaganjem ostatka ekipe, a kao poslednje prepreke tu su bila dva, večeras izuzetno raspoložena golmana – Nojer i Navas.

Bajern je imao više od igre, ipak PSŽ je prvi pokazao zube preko pomenutog Mbapea. Uzvratio je Bajern preko Levandovskog. Šahovski maraton dva trenera je nastavljen. Inicijativu je preuzeo Tuhel, njegov tim je delovao sve opasnije kako je prvo poluvreme odmicalo. Usledio je odgovor Flika, Bajern je ponovo preuzeo inicijativu i pretio. Međutim, pokušaj Levandovskog Navas uspeva da zaustavi.

Prvi deo igre nam je doneo ono što se moglo i očekivati. Bajern je većinu napada protivnika uspeo da preusmeri na desnu stranu, iz prostog razloga tu nisu bili Neimar i Mbape.

S druge strane PSŽ je zatvorio sve prilaze svom golu. Zaniljivo je da su tokom većeg dela perioda ekipe bile unutar 20-30 metara, što je priznaćete, izuzetno teško za kontrolu. Ipak igrale su dve najbolje ekipe u Evropi.

Nastavljeno je u istom stilu, Bajern je napadao, PSŽ pretio iz kontri, čekala se greška protivnika. A pogrešio je PSŽ, tačnije Bajern ga je na to naterao i preko Komana dolazi do prednosti, a ispostavilo se jedinog gola u ovom finalu. Čekao se odgovor Parižana. Međutim, Bavarci su imali još jednu stopostotnu šansu, međutim Silva uspeva da spase svoju ekipu i produži nadu.

Tuhel sada baca sve karte u napad, Parižani su shvatili da mogu i drugačije protiv Bajerna, krenuli su u napad, preuzeli inicijativu, stvorili nekoliko prilika ali Nojer je večeras bio nesavladiv. Bajern nije želeo da se povuče i da se brani, brzo se oslobodio pritiska i uspostavio ravnozežu na terenu.

Na kraju slavlje Bavaraca, trijumf Flika nad Tuhelom. Sa jedne strane Nejmar, Kilijan Mbape i Anhel di Marija, a sa druge Robert Levandovski, Tomas Miler, Alfonso Dejvis, Serž Gnabri u spektakularnoj utakmici ovi drugi su stigli do trona.

Tim iz Francuske nije uspeo da slavi u svom prvom finalu. S druge strane bavarski gigant je u svom 11. finalu stigao do šestog “ušatog pehara”.

Izvor: rtv.rs