Home Zanimljivosti Alas na današnji dan postao redovan profesor Velike škole
Alas na današnji dan postao redovan profesor Velike škole

Alas na današnji dan postao redovan profesor Velike škole

0

Mihajlo Petrović Alas je na današnji dan, pre 126 godina postao redovan profesor matematike u Velikoj školi. Ostao je zapamćen kao veliki matematičar i pronalazač, ali i strastveni ribar.

Rođen je 6. maja 1868. godine. Bio je član Srpske akademije nauke i umetnosti i profesor Beogradskog univerziteta. Prve znake talenta za prirodne nauke pokazao je u gimnaziji koju je pohaćao zajedno sa Jovanom Cvijićem, Pavlom Popovićem i Miloradom Mitrovićem. Obrazovanje je nastavio na Filozofskom fakutletu na Prirodnom-matematičkom smeru.

Posle Filozofskog fakulteta seli se u Pariz gde nastavlja studije na École Normale Supérieure na Naučnom odseku. Na Sorboni je diplomirao matematičke nauke 1891. godine, a fizičke 1893. Doktorsku disertaciju odbranio je na Sorboni 1894.


Alas je bio jedan od osam redovnih profesora Velike škole koja je kasnije prerasla u Beogradski univerzitet. On je kao naučnik učestovao i na otkrivanju raznih pronalazaka, a sa hidrointegratorom je
osvojio zlatnu medalju na Svetskoj izložbi u Parizu 1900 godine.
Ono što je malo poznato, to je da je Mihailo Petrović Alas bio i putopisac. Obišao je sve evropske zemlje kao i Severni i Južni pol. U toku mnogih prekookeanskih putovanja nastali su njegovi čuveni putopisi “Kroz polarnu oblast” i “Roman jegulje”, a “Đerdapski ribolovi u prošlosti i sadašnjosti” pojavili su se nekoliko godina kasnije.

Njegova zaljubljenost u ribarstvo na neki način sugerisala je na
njegovu istraživalačku prirodu. Svirao je violinu, a 1896. godine osnovao je sviračko društvo pod nazivom “Suz”.

Umro je 8. juna 1943. godine, danas Deveta beogradska gimnazija nosi njegovo ime kao i centrobeogradska Osnovna škola.