FormatŽabalj

Godišnji naučni skup „Istorija naselja opštine Žabalj“ u organizaciji Matice srpske, Opštine Žabalj i žabaljske biblioteke započeo je danas u ONB „Veljko Petrović“ i trajaće do 18 časova.
Protekle nedelje održana je promocija Zbornika radova „Istorija naselja opštine Žabalj, knjiga 1“, koji je usledio kao rezultat prošlogodišnjeg naučnog skupa o istoriji žabaljske opštine.


Predsednik Opštine Žabalj Uroš Radanović istakao je važnost saradnje sa Maticom srpskom.
„Matica srpska je prepoznala da naša opština ima bogatu istoriju, a o kojoj će u ovim zbornicima svi moći da čitaju. Mi ćemo uvek biti podrška i oslonac za ovakve poduhvate“, rekao je Radanović.
Generalni sekretar Matice srpske dr Milan Micić zahvalio se predstavnicima lokalne samouprave, koji su prepoznali koliko Matica srpska može da doprinese opštini Žabalj.


„Nastavili smo ono što smo započeli prvim naučnim skupom i prvim zbornikom. Ovo je dobar primer kako treba istraživati mikroistoriju, angažovati što više ljudi sa ovih prostora. Matica srpska je tamo gde se nalazi srpski narod i srpska kultura i zato smo potpisali Protokol o saradnji sa Opštinom Žabalj. Pronalazimo teme koje su od zajedničkog interesa, a koje imaju svoj izvor na teritoriji ove opštine. Ovo je i način da se aktiviraju oni koji se bave pisanjem, a koji ovde žive i koji se bave temama vezanim za ovaj prostor, da dobiju motivaciju i podršku, kao i da se podigne istraživački nivo na prostoru ovog dela Šajkaške, a mi smo tu da pomažemo svojim intelektualnim i kulturnim potencijalima“, naglasio je dr Micić.


Naučnom skupu prisustvuju istoričari, arheolozi, etnolozi, muzeolozi i proučavaoci književnosti i savremene kulture, koji će svojim naučno-istraživačkim radom proširiti uvide u istorijska kretanja u društvu i kulturi naselja opštine Žabalj, sačinjavajući time bazu naučnih radova za formiranje druge knjige zbornika radova.

Kategorije: Novosti

0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *