FormatŽabalj

Užički planinski krompir svake nedelje u Žablju

Užički planinski krompir svake nedelje u Žablju

Užički planinski krompir može se naći svakog ponedeljka na žabaljskoj pijaci, a interesovanje je svakog puta veliko.

Trifko Andrić iz sela Kadinjača kod Užica uzgaja svoj krompir, crni i beli luk, pasulj, jabuke i sve to donosi u Žabalj svakog ponedeljka i tako već godinama. Tu je stekao poznanike i drugove, koji mu redovno prave društvo prilikom prodaje, a neretko se sa njegove tezge može čuti i pesma, koju zajedno pevaju.

Kaže da je najpoznatiji po planinskom krompiru, koji se ističe po vrhunskom kvalitetu, te je po kili skuplji 20 dinara od ostalog krompira. „Prošla godina i nije bila baš najbolja, ali sada sam zadovoljan, cene se nisu značajno menjale. Užički krompir koji proizvodim poseban je po količini suve materije, odnosno on ima preko 20 posto suve materije, koja je najbitnija za kvalitet krompira, dok ostali nemaju više od otprilike deset posto, jer se seju pored vode, gde se dosta zaliva. Što je manje vode u krompiru, to je ukusniji“, objašnjava Andrić.

U zavisnosti od kvaliteta, cena kilograma užičkog planinskog krompira na pijaci se kreće od 50 do 70 dinara, dok se u većini prodavnica ostali krompir kreće po ceni od oko 70, 80 dinara, čak i 90.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ostale vesti

Ostale vesti