FormatŽabalj

Član Kriznog štaba izjavio je da imamo kolektivni imunitet kad je reč o korona virusu, i da je on više od 80 odsto, ali to treba da potvrde i analize.

Prema rečima Branislava Tiodorovića trenutna epidemiološka situacija je pod kontrolom, ali se treba pridržavati osnovnih mera zaštite kao što je nošenje maske u zatvorenom prostoru.

‒ Dolaze nam praznici, ljudi će više biti u kontaktu i očekujemo blagi rast brojki. Prirodni uslovi, veća prokuženost i prirodni imunitet su ti koji će sprečiti veliku pojavu broja pozitivnih. Imamo više zaraženih koji  su bez znakova oboljenja i kada bi se svi testirali brojke bi bile veće. Pred nama je mirno leto, a na jesen se očekuje povećanje inficiranih. Hospitalizacija opada, ali se broj preminulih održava na istom nivou, što malo zabrinjava. Omikron je za mlade, zdrave ljude, možda nedovoljno opasan, skoro i da nije, ali za starije nije tako. Vakcinacija je kod nas prešla 60 odsto odrasle populacije ‒ rekao je Tiodorović.

Početak proleća je vreme respiratornih infekcija različitog tipa i ništa nije zabrinjavajuće, ali oni koji imaju komorbiditet moraju da se čuvaj, pogotovo ako nisu vakcinisani, smatra Tiodorović.

Kategorije: Novosti

0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *