FormatŽabalj

Pet godina od osnivanja Muzeja žrtava racije

Povodom obeležavanja pet godina rada Muzeja žrtava racije, memorijalno društvo “Racija 1942” iz Čuruga, dodelilo je zahvalnice najzaslužnijim institucijama i pojedincima za podršku u funkcionisanju Muzeja žrtvama racije. Ovom događaju su prisustvovali predsednik Skupštine Opštine Žabalj Radovan Čolić, predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, ambasador Mađarske Atila Pinter, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragana Milošević, potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević, mađarski konzul u Subotici Janoš Babić, kao i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise i nacionalne manjine Mihalj Njilaši.

Obraćajući se sa mesta, gde je 1942. godine ubijeno na stotine ljudi, predsednik Skupštine Opštine Žabalj Radovan  Čolić naglasio je da današnji dan predstavlja jedno sećanje koje iz godine u godinu gradi jedno društvo koje je spremno da učestvuje u sigurnom utvrđenju demokratskih načela.

“Opština Žabalj i lokalna samouprava će u skladu sa mogućnostima nastaviti da ulažu u očuvanje sećanja na tragične događaje tog krvavog januara 1942. godine”, istakao je Čolić.

Ištvan Pastor naglasio je da je na viziji pomirenja izgrađen ovaj muzej i dodao:

 

 

 

“Kako okajati krivicu, kako zadobiti oproštaj i politički i ljudski, kako započeti život iznova, zajednički život koji će počivati na pravednosti i istini. “

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ostale vesti

Ostale vesti