FormatŽabalj

Fabrika za preradu pijaće vode otvorena je u Čurugu, čime je za meštane obezbeđena kvalitetna pijaća voda i veći kapacitet vodosnabdevanja. Vrednost investicije je više od 100 miliona dinara, od kojih je najznačajniji deo obezbedila lokalna samouprava, uz finansijsku pomoć Pokrajinske vlade.

Predsednik Opštine Žabalj Uroš Radanović podvukao je da je ovo investicija koja će doprineti boljem životu svih meštana, a problem vodosnabdevanja kvalitetnom pijaćom vodom rešen je za narednih 30 do 50 godina.

„Od kada je izgrađen vodovod u Čurugu, između 1968. i 1972. godine, kapitalnijih ulaganja nije bilo, ovo je jedna od najvećih investicija, kojom je rešen jedan od većih problema kada je Čurug u pitanju. Trenutno radimo urbanističke planove za izgradnju fabrike vode u Gospođincima, koja treba da snabdeva vodom Gospođince, Žabalj i Đurđevo. Analizom smo ustanovili da je to vodoizvorište najčistije i najizdašnije, te nam je plan da u narednom periodu počnemo izgradnju te fabrike i da sva naseljena mesta budu obezbeđena kvalitetnom pijaćom vodom“, rekao je Radanović.

Svečanom otvaranju prisustvovao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, koji je istakao da je izgradnja ovakvih postrojenja i ove i narednih godina jedan od prioriteta Pokrajinske vlade u gradovima, opštinama i selima širom Vojvodine.

„Realizacija ove investicije u Čurugu jedan je od primera kako treba raditi stručno, profesionalno i odgovorno, u zadatim rokovima. U toku je priprema za izgradnju fabrika vode u Temerinu i u Beočinu, dok su u Odžacima počeli radovi. U toku je konkurs vredan 600 miliona dinara, koji će omogućiti finansiranje ovakvih projekata u manjim mestima. Takođe, zajedno sa Gradskom upravom Novog Sada pripremamo izgradnju fabrike vode, kapaciteta 600 litara“, naglasio je predsednik Pokrajinske vlade.

Sistem za pripremu vode u Čurugu ima kapacitet od 30 litara u sekundi, a osmišljen je tako da može da bude aktivan 24 sata dnevno, čime je uz rezervoar zapremine 250 kubnih metara moguće pokriti sve nivoe potrošnje. Tokom procesa se iz vode uklanjaju sve nepoželjne materije, voda se dezinfikuje i uklanjaju se bakterije koje se povremeno mogu pojaviti u bunarskoj vodi.

Kategorije: Novosti

0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *