FormatŽabalj

Ovo su nove cene goriva

Ovo su nove cene goriva
Danas od 15 sati cena evrodizela iznosiće najviše 187,23 dinara po litru, a benzina BMB 95 premium 176,05 dinara, objavljeno je na sajtu Ministartva trgovine.

Ove cene će, kako je navedeno, važiti do 15 časova 25. marta.

– Uskladu sa članom 3. stav 4. Uredbe o ograničenju visine cena derivata nafte („Sl. glasnik RS“, br. 32/22), utvrđuje se najviša maloprodajna cena derivata nafte za period od 15 časova 18. marta 2022. godine do 15 časova 25. marta 2022. godine i to za: EVRO DIZEL, u iznosu 187,23 dinara za jedan litar i EVRO PREMIJUM BMB 95 u iznosu 176,05 dinara za jedan litar – navedeno je na sajtu Ministartva trgovine i dodaje:

– Takođe, u skladu sa članom 3. stav 5. navedene uredbe, obaveštavaju se privredni subjekti koji obavljaju delatnost trgovine motornim i drugim gorivima na stanicama za snabdevanje prevoznih sredstava da su dužni da utvrđene maloprodajne cene derivata nafte primene odmah po objavljivanju na zvaničnoj internet stranici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Podsećamo, cena dizela za poljoprivrednike ograničena je na najviše 179 dinara po litru.

Usklađivanje cena evrodizela i evro premijum BMB 95 predviđeno je Uredbom Vlade Srbije o ograničenju cena ovih naftnih derivata koja je stupila na snagu 11. marta i koja predviđa da se u narednih 30 dana, usklađivanje cena goriva vrši svakog petka.

Uredba je doneta nakon drastičnog skoka cena energenata na svetskim berzama podstaknuto ratnim sukobom Rusije i Ukrajine.

kako je Vlada Srbije saopštila, najviše maloprodajne cene evrodizela i evro premijum BMB 95 utvrđivaće Ministarstvo trgovine svakog petka do isteka uredbe i objavljivati na zvaničnoj internet stranici najkasnije do 15 časova.

– Cene će važiti od trenutka objavljivanja. Najviša maloprodajna cena sa porezom na dodatu vrednost za evrodizel i bezolovni benzin BMB 95 utvrđuje se u iznosu prosečne veleprodajne cene derivata na teritoriji Srbije uvećane za šest dinara. Prosečne veleprodajne cene tih derivata obračunava Ministarstvo rudarastva i energetike, svakog petka do isteka uredbe i najkasnije do 13 časova dostavlja Ministarstvu trgovine. Ministar nadležan za poslove energetike bliže propisuje način obračuna prosečne veleprodajne cene derivata nafte evrodizela i evropremijuma BMB 95 – navedeno je u sapštenju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ostale vesti

Ostale vesti