FormatŽabalj

Opština Žabalj potpisala ugovor za program energetske sanacije porodičnih kuća i stanova

Opština Žabalj potpisala ugovor za program energetske sanacije porodičnih kuća i stanova

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović uručila ugovore predstavnicima 131 lokalne samouprave koje su dobile sredstva u okviru novog programa energetske sanacije porodičnih kuća i stanova, u kojem je za subvencije domaćinstvima obezbeđeno oko 1,8 milijardi dinara.

Ugovor je za Opštinu Žabalj potpisao član Opštinskog veća za komunalne delatnosti Boris Plesković, koji je tom prilikom istakao da će građani opštine Žabalj moći uz subvencije da zamene vrata i prozore, poprave izolaciju, ugrade efikasnije kotlove ili solarne panele.

Država i lokalna samouprava pokrivaju do 50 odsto troškova investicije domaćinstva, a građani koji se opredele za više mera subvencijama mogu pokriti i do 65 odsto troškova. Takođe, prvi put su u povoljniji položaj stavljene opštine najnižeg stepena razvijenosti i one koje su prepoznate po visokoj zagađenosti vazduha.

Nakon potpisivanja ugovora, kreću javni pozivi za privredne subjekte koji će izvoditi radove, a već tokom leta očekujemo i prve javne pozive za građane, rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović. Ona je naglasila da će i građani i privredni subjekti moći da se prijave na javni poziv tokom cele godine.

„Nadamo se da ćemo uz efikasnu realizaciju  radova već do kraja godine imati i prve rezultate, odnosno smanjenje potrošnje električne energije tokom grejne sezone. Očekivane ukupne uštede energije na osnovu sprovedenih mera iz ovog javnog poziva iznose 90 miliona kWh godišnje, a smanjenje emisija CO2 procenjuje se na 40.000 tona godišnje“, navela je ministarka. Podsetila je da je do sada oko 20.000 domaćinstava energetski sanirano zahvaljujući podršci države, a da su sada obezbeđena sredstva za duplo više.

Đedović je najavila da će u narednih pet godina koliko traje program „Čista energija i energetska efikasnost za građane Republike Srbije“ oko 50.000 domaćinstava imati priliku da dobije subvencije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ostale vesti

Ostale vesti