FormatŽabalj

U ONB „Veljko Petrović“ sinoć je održana manifestacija posvećena osamdesetogodišnjici od pogroma 1942. godine, pod nazivom „Dani sećanja na ledenu tišinu – 80 godina od Racije 1942“. Gosti su bili protojerej-stavrofor Branko Ćurčin i starešina Hrama Vaznesenja Gospodnjeg na Klisi u Novom Sadu.
Otac Branko Ćurčin je svojim čuvenjem koje je stekao kao duhovnik u Novom Sadu i u zajednici „Zemlja živih“ okupio brojnu publiku u galerijskom prostoru biblioteke.

Na početku večeri je prikazan film „Deca besmrtnosti“ u produkciji Eparhije bačke, u kom je otac Branko Ćurčin, inače poreklom iz Čuruga, glavni narator koji gledaoce vodi kroz stratišta u Šajkaškoj i u Novom Sadu, te kroz potresne razgovore sa svedocima pogroma.
U razgovoru koji je usledio sa protonamesnikom Perom Anđelićem, otac Branko je podvukao, koliko tragičnost, toliko i dragocenost ovih događaja za srpski narod na ovim prostorima, jer položena žrtva zapravo predstavlja zalog, kako večnog, tako i našeg ovozemljaskog postojanja na prostoru mnogostradalne Šajkaške u vekovima koji prethode, sve do novije istorije.

Ovim duhovnim susretom, koji je jednim svojim krakom zašao u prostor istorije kao žrtvom preobraženog vremena pred kojim stojimo kao svedoci, završen je drugi dan manifestacije.


0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *