FormatŽabalj

Noć muzeja održana je večeras u Čurugu, u Muzeju žrtava racije 1942. Ovu kulturnu manifestaciju organizovala je Turistička organizacija opštine Žabalj, uz podršku lokalne samouprave, a svi posetioci imali su priliku da pogledaju film Mike Antića „Spomenik“ i film „Čuruška racija 1942.“ u realizaciji TO opštine Žabalj.

Direktor TO opštine Žabalj Sergej Zaporožac istakao je značaj ove manifestacije, koja se održava širom sveta, u 190 gradova.

„Čurug je 191. mesto u kojem se održava Noć muzeja. Veoma je bitno da se na ovaj dan prisetimo naše istorije, kulture i tradicije, koje nam niko ne može oduzeti. Svaki dan, svi mi zajedno, moramo imati društvenu odgovornost i u našu riznicu istorije i kulture stavljati bar po jedan komad umetnosti. Noć muzeja u Čurugu posvećena je događaju koji je jedan od najtragičnijih u našoj istoriji, a njegove žrtve nikad ne smemo zaboraviti“, rekao je Zaporožac i dodao da će ova manifestacija u narednim godinama imati širi karakter.

Prisutnima se obratio i predsednik opštine Žabalj Uroš Radanović, koji je naglasio da kulturu sećanja moramo negovati svi zajedno.

„Čast mi je da prisustvujem ovom događaju, jer je važno da se setimo svih nevino postradalih ljudi, da ne zaboravimo i da ne dozvolimo da se ikada bilo šta slično ponovi“, kazao je Radanović.


0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *