FormatŽabalj

LOŠE VESTI ZA OSOBE OSETLJIVE NA POLEN: Sezona alergije bi mogla da počne i 40 dana ranije

LOŠE VESTI ZA OSOBE OSETLJIVE NA POLEN: Sezona alergije bi mogla da počne i 40 dana ranije

Nova studija koju je sproveo Univerzitet u Mičigenu otkrila je da bi sezona alergije na polen mogla da počne do 40 dana ranije i traje 19 dana duže do 2100. godine zbog klimatskih promena.Ovo bi povećalo godišnju emisiju polena u Americi do 40 odsto, prema naučnicima koji su radili na istraživanju.

Kandidat za doktorske studije i glavni autor Jinghao Zang rekao je za NBC News da će se promene polena razlikovati zavisno od vrste biljaka i mestu gde osoba živi.Međutim, ova studija predviđa da bi vremenski raspored različitih biljnih polena mogao da stvori novo preklapanje, što bi dovelo do viših koncentracija polena.

Zang je takođe rekao da rastuća temperatura, padavine i količina ugljendioksida u zemljinoj atmosferi mogu da utiču na emisiju polena biljaka. Uopšteno govoreći, ugljendioksid deluje kao đubrivo za biljke, čineći da rastu brže ili veće, a efekat može značiti da biljka proizvodi više polena.Dr. Peri Šajnfild, vanredni profesor medicine životne sredine, kaže da informacije iz ove studije dopunjuju trendove iz prošlih istraživanja koje pokazuju da su sezone polena postajale sve duže u poslednjih nekoliko decenija s više polena.Studija izričito napominje da se očekuje da će duže i intenzivnije sezone polena pogoršati “polenski alergijski rinitis” (polensku groznicu) i astmu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ostale vesti

Ostale vesti