FormatŽabalj

Jubilarna 2022. godina za Spomen-zbirku Pavla Beljanskog je u znaku obeležavanja 130 godina od rođenja diplomate i kolekcionara Pavla Beljanskog. Kroz različite programe, šira javnost je u mogućnosti da upotpuni saznanja o životu vizionara i darodavca koji je zahvaljujući ljubavi prema sakupljanju umetničkih dela zadužio svoj narod.

Centralna manifestacija u okviru obeležavanja jubileja su Dani Pavla Beljanskog u Gospođincima, mestu u kojem su živeli preci Pavla Beljanskog i generacijama bili sveštenici u pravoslavnoj Crkvi Sv. Arhiđakona Stefana. U nameri da sačuva trajno sećanje na njih i ostale članove porodice, Beljanski je u porti crkve Svetog arhiđakona Stefana u Gospođincima izgradio porodičnu grobnicu i ovom hramu poklonio slavsku ikonu porodice Beljanski, Kamenovanje Svetog arhiđakona Stefana, rad slikara Aksentija Marodića.

Manifestacija se realizuje uz podršku Mesne zajednice Gospođinci, Turističke organizacije opštine Žabalj, kao i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama APV.

Subota 18. jun, 19 časova

Svetosavski dom u Gospođincima – Predstava „Šest portreta Pavla Beljanskog“
Projekat Muzej mladih Spomen-zbirke Pavla Beljanskog u izvođenju Teatra mladih „Mišolovka“, Novi Sad
Predstava je ostvarena u saradnji s kustosima i dramskim pedagogom, sa idejom da se istakne izuzetan primer doprinosa pojedinaca za kulturu jedne zemlje. Kroz metod procesne drame, osmišljeno je šest scena koje su bile ključne u životu Pavla Beljanskog. Njeno izvođenje u protekle dve godine imalo je velikog uspeha u Novom Sadu i Beogradu. Realizovana je zahvaljujući podršci Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“, Uprave za kulturu grada Novog Sada i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine. 

Nedelja 19. jun, 11 časova

Svetosavski dom u Gospođincima – Svečano otvaranje manifestacije

Svečano otvaranje manifestacije započeće projekcijom kratkog dokumentarnog filma „Život posvećen umetnosti“ u 11 časova. Film pruža jezgrovitu priču o kolekcionaru i kolekciji, sa najbitnijim epizodama iz biografije Pavla Beljanskog. Snimljen je povodom obeležavanja stogodišnjice prvog diplomatskog angažmana Pavla Beljanskog u Stokholmu 1919. godine u saradnji sa Akademijom umetnosti u Novom Sadu, uz podršku Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada. U nastavku svečanosti, biće otvorena izložba „Beljanski u Gospođincima“ u Likovnoj galeriji Mesne zajednice Gospođinci. Postavka izložbe je osmišljena sa ciljem da se meštanima Gospođinaca i široj javnosti, na osnovu kopija crkvenih i muzejskih dokumenata i fotografija, predstavi dobrotvor i zadužbinar Pavle Beljanski i njegovo ugledno poreklo iz svešteničke porodice bačkog mesta Gospođinci.

Kategorije: Dešavanja

0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *