FormatŽabalj

Danas je Svetski dan Roma

Danas je Svetski dan Roma

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je, povodom obeležavanja Svetskog dana Roma, da je mnogo toga urađeno i da se radi na smanjenju diskriminacije, istakavši da je do najvećeg napretka došlo u sistemu obrazovanja te dodala da je važno raditi na kontinuiranom povećanju njihovog zapošljavanja. Ona je čestitala Romima, kao i svima, Međunarodni dan Roma.

„Doživljavam ga kao praznik za sve nas. Uvek pomenem romsku himnu Đelem, đelem, koju svi doživljavamo kao svoju”, rekla je Janković. Prema njenim rečima, mnogo toga se uradilo i radi se na smanjenju diskriminacije.

„Najveći napredak se desio u sistemu obrazovanja. Imamo jedan solidan broj obrazovanih Roma”, istakla je Janković. Ukazala je da je važno da se radi na kontinuiranom povećanju zapošljavanja, da bude više i mladih Roma i Romkinja u javnom sektoru.

Može se, rekla je, svašta naučiti od sugrađana Roma, ako se otklone sopstvene predrasude. „Često se upadne u stereotip, pa kad se prikazuje, tu su slike iz onih podstandardnih naselja i stiče se utisak da je Rom jednako problem, a mi narativ moramo da promenimo da bismo živeli zajedno kako i treba da živimo”, zaključila je Janković.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ostale vesti

Ostale vesti